W przedwojennych Chojnicach

Chojnice między wojnami. Życie codzienne i niecodzienne.

Piekarze

Chojnice między wojnami nie miały charakteru miasta przemysłowego. W mieście istniały głównie małe zakłady, w większości rodzinne interesy. Pracowało w nich 5-6 osób, a cały zakład mieścił się w dwóch lub trzech pomieszczeniach.

Podstawowym produktem na stole przeciętnego mieszkańca Chojnic był oczywiście chleb, który wypiekany był tradycyjną metodą. W okresie międzywojennym chleb wypiekano w 19 zakładach. Największą renomą cieszyły się następujące piekarnie: Gustawa Angera i Leona Grzybowskiego z Gdańskiej, Pawła Dullka i Emila Pankanina z Młyńskiej, Gustawa Meiferta z Rynku, Kiljana Troki z Dworcowej i Franciszka Güntzela ze Strzeleckiej. Ta ostatnia piekarnia założona została w 1928 roku i istnieje do dnia dzisiejszego.

Reklama zamieszczona w "Dzienniku Pomorskim".

Reklama zamieszczona w „Dzienniku Pomorskim”.

Next Post

Previous Post

© 2019 W przedwojennych Chojnicach