W przedwojennych Chojnicach

Chojnice między wojnami. Życie codzienne i niecodzienne.

Kawiarnie

Jak na prowincjonalne miasto Chojnice mogły poszczycić się mnóstwem małych restauracji, kawiarni i cukierni. Powstawały one w wyniku przekształcania się popularnych niegdyś handelków. Były to lokale kierujące działalność do klientów chcących szybko spożyć posiłek lub wypić po prostu „małą czarną”. Był to niewątpliwie zalążek współczesnych barów. Mimo dość eleganckiego wyposażenia tego typu lokale nastawione były na średnio zamożną klientelę, jednak duża przepustowość powodowała, że przynosiły one spore zyski. Tego typu przybytków było w okresie międzywojennym ok. 15. Te najbardziej uznane należały do : Kaźmierskiego i Jasnocha przy Rynku, Jażdżewskiego – Plac Królowej Jadwigi, Smeji, Rychtera i Shutta – Dworcowa, Rinka i Węsierskiego – Batorego, Kiczki – Młyńska, Brockera – Plac Jagielloński, Judeka i Łyczywka – Człuchowska. Każdy lokal miał swoją charakterystyczną swojską kuchnie i klientelę.

Kawiarnia Romana Judeka. Lata trzydzieste. Fotografia ze zbiorów Muzeum Historyczno-Etnograficznego w Chojnicach.

Kawiarnia Romana Judeka. Lata trzydzieste. Fotografia ze zbiorów Muzeum Historyczno-Etnograficznego w Chojnicach.

Next Post

Previous Post

© 2019 W przedwojennych Chojnicach